Fiske | Saxnäs

I Marsfjällen/Kultsjödalen finns det fiskevatten som passar alla. Sjöar, tjärnar och strömmande vattendrag.  Fiskaren har stora valmöjligheter: flugfiske i strömmarna Ransarån eller smygfiske i åar som Fiskonbäcken, Saxån och Satsån.

För fiske runt Saxnäs finns cirka 15 mil strömmande vatten och ett otal sjöar och tjärnar. Mitt i Saxnäs finns Insjön som passar för både barnfamiljer och fiskefantaster. Om det är rödingen som lockar så har vi roddbåtar och motorbåtar i Kultsjön. På vintern har vi is.

Boka vårt vandringspaket med helpension och boende i Hotell eller Vandrarhem så har du fiske all inclusive..

Fiskekort | Årstider

Regler för respektive fiskevatten meddelas vid köp av fiskekort.

Fiskekort för Kultsjön och Insjön säljs på Saxnäsgården. Övriga fiskekort och upplysningar finns att köpa på Saxnäs Lanthandel 0940 – 700 16 och Fiskecentrum 0940 – 700 44. Fiskekort för Kultsjön kan även köpas här.

Fiske går bra året runt, men är som bäst vinter, vår/försommar och sommar. Olika regler gäller för olika vattendrag.

Insjön

Mitt i byn ligger Insjön. I Insjön finns det normalt bra med öring och det går bra att fiska från land med familjen från t ex Satsåns utlopp.

Satsån

Satsån kan erbjuda trevligt öringfiske hela vägen från Rukkesvardo ner till Insjön.

Det är en liten å med skiftande karaktär som rinner från kalfjäll ner till skogen. Nedre delen rinner nära vägen som leder till Satsfjällets sommarparkering.  En vandringstur är nödvändig för att komma till övre delarna av Satsån.

Kultsjön

Den 3 mil långa sjön fiskas bäst från båt. Här finns Röding och öring som med fördel fiskas med långedrag. Vi har både motorbåt och roddbåt till uthyrning. Vintertid kan du gå, ta skidor eller skoter ut på isen till bästa plats. Vi säljer fiskekort i receptionen alternativt kan du köpa kort direkt här.

Roddbåt, 350 kr/dag
Motorbåt inklusive bränsle, 550 kr/dag

Bokas på 0940-377 00 | Info@saxnas.se

Nedre Fiskonbäcken

Liten å med inslag av stora sel och sjö. Klart vatten med fin fjällöring. Här kan du fiska både i rinnande vatten och i sjön Nedre Fiskonsjön. Fiskestigen startar cirka 7 km väster om Saxnäs och det är vandring på cirka 2 km som bitvis har en ganska brant stigning.

Kultsjöån

Marsfjällens största rinnande vatten. Här finns både öring, röding och harr. Röding fiskar du i den övre delen av ån och harren enbart på de nedre sträckorna. Öring finns i hela vattensystemet. Kultsjöån är ett fint och lättillgängligt vatten som följer vägen från Trappstegsforsen ner till Stalon.

Marsån

Liten skogså med öring och harr. Lättfiskat om förhållandena är de rätta. Vissa delar når man lätt från väg; andra får man gå en bit till.

Njakafjäll

Lågfjällsområde med många tjänar och bäckar. Området domineras av öring och röding, men även andra arter förekommer. Urskogsområde med väl utbyggda vandringsleder och raststugor .

Stekenjokk

Lättillgänglig högfjällsplatå med kalfjäll, klara vatten och snabba väderomslag som domineras av tjärnar med öring och röding

Saxån

Rinner från Stekenjokk ner till Kultsjön. Mycket klart vatten med skygg öring och röding som kan ”sightfiskas” om ljuset är rätt. Vägnära vid de nedre delarna. Till de övre delarna krävs en kortare vandring.