Fjällvandring | Saxnäs

Vandra i fjällen dagtid och sova skönt i vandrarhem eller hotell på natten. Det finns tuffa vandringar och enkla vandringar. Du bestämmer. Runtom Saxnäs finns det leder och stigar genom både urskogsområden och upp i riktig högfjällsterräng. Guide finns att förboka för dig som vill komma rätt direkt utifrån dina önskemål eller till guidens favoritplatser. För att göra det lite enklare erbjuder vi Vandringspaket med mat, kaffe, boende samt bastu, gym och sporthall.

Ibland är det viktigaste bara att få komma ut på fjället. Och du behöver inte gå långt från din startpunkt för att finna en vacker plats som kan bli din för en stund. Fråga oss gärna om du vill ha förslag på dagsvandringar eller flerdagsvandringar.

Nedan är några förslag på vandringar som vi gillar, men mer finns. Du kan vandra i mer än en vecka med nya vyer varje dag. Vi jobbar på att förbättra våra ledsystem. Alla leder kanske inte är perfekta ännu, men fjällen är det. Vi kan förvara din packning om du t ex vill ha ett litet äventyr och övernatta i tält på fjället med familjen eller vännerna.

Fjällvandring | Marsfjällen

Närmast Saxnäs finns Satsfjället som är en utmärkt första vandring. Den passar även bra för barn eftersom man startar vid trädgränsen från sommarparkeringen och går utan större ansträngning tills det är dags att vända åter. För dig som vill ta i lite extra så gör en liten runddtur via Folke Ricklunds Ateljé, Satsfjällstoppen och sedan åter ner till parkering. Se karta Saxnäs-Borgfjäll här.

I våra naturreservat Gitsfjället, Njaka och Marsfjällen finns allt från urskogs- områden till riktig högfjällsterräng.

Kom ihåg

Kom alltid ihåg karta, kompass, sköna skor, vatten och något smaskens att äta. Kontakta oss innan ankomst på info@saxnas.se eller prata med oss på plats om du har frågor om vilken vandring som kan passa dig bäst. Vi berättar gärna och visar på karta. Satsfjället, Graipesvare är två favoriter. Likaså finns det fina vandringar i Marsfjällen och på Stekenjokk.

Det finns vindskydd och stugor i området som är öppna för allmänheten. Två exempel är Folke Ricklunds Ateljé och Marsfjällskåtan.

Lulevardo/ Middagskullen

Starta vandringen vid bagarstugan. Vandra genom en mossrik barrskog och lite högre upp genom en ängsbarrskog. På toppen är det frisk rished som dominerar. Från Lulevardo är utsikten förvånande vacker över Marsfjällen i norr, Borgafjällen i söder, Gitsfjällen i öster och Fiskonfjället i väster.

2,5 km | Lätt vandring | Passar alla ådrar

Satsfjället – Pojken

Lagom vandring för barnfamiljer. Ta bilen ca 6 km från Saxnäs till sommarparkeringen vid Satsfjällets fot. Följ leden mot Borgafjäll upp till den lilla toppen som ligger sydost om Satsfjället. Du startar i en mossrik hedbjörkskog som övergår i en videregion innan du är uppe på kalfjället (torr rished). På Pojkens Södra sida stupar det brant ner mot ett större myrområde med små skogsholmar utspridda. Med hjälp av kikare finns det goda möjligheter att få se älg. Om du blickar mot norr syns Marsfjällsmassiven. I Sydost ligger Gitsfjällen och i Sydväst ser du Jengejetneme.

3 km t/r | Lätt vandring

Satsfjället – Folke Ricklunds ateljé

Följ leden mot Borgafjäll och passera Pojken ner i dalen och ta höger till ateljén. Från ateljén går det bra att ta stigen som du hittar på baksidan av huset upp på kalfjället. Därifrån är vandringen oledad upp till toppen av Satsfjället. Utsikten från Satsfjället topp är enastående vid fint väder med Marsfjällen i norr, Gitsfjällen i öster, Borgafjällen i söder och Norge i väster. Turen är 8 km lång oavsett om du går tur och retur eller rundslingan.

8 km | Lätt vandring | Medelsvår vid toppbestigning.

Se karta för vandring Saxnäs-Borgafjäll här.

Marsliden – Fatmomakke

Om du startar i Marsliden är du efter en 3 km lång vandring är man uppe på kalfjället. Väl uppe ovanför trädgränsen kan du njuta, sola, fika och strosa runt innan du vänder åter, men gör gärna en tvådagars tur med övernattning i tält. Leden går djupt mellan Ainantjakke och Gakkangaise in mot apelsinklyftan. Om du vill bestiga Marsfjällstoppen tar du leden till höger när du passerat Ortsen. Kom ihåg att ta med vatten om du ska tälta på kalfjället vid t ex Marsfjällskåtan.

28 km | Medelvår vandring. Se karta här

Stekenjokk – Vielmesmakke

Startar på Stekenjokk och är en lättvandrad led som går uppe på högfjället i nästan hela sin längd och erbjuder en otrolig utsikt över fjällvärlden. Den fina utsikten innebär också att leden går högt och är därmed känslig för vind och väder. Vielmiesmehkie sameviste beboddes under sommar och höst av samer från Borgafjäll och Storjola. Här bedrevs även sameskola, årskurs 1-3, under åren 1926-1950. Skolan bestod av en skolkåta, en lärarbostad och en för husmor. Barnen sov i en bod som fortfarande finns kvar.

18km | Lätt vandring. Se karta här

Graipesvare – Fatmomakke

Leden startar i Grundfors och följ markeringen så är du snabbt uppe på fjället. Väl uppe går det utmärkt att ströva fritt och göra toppturer. Det går att vandra till Fatmomakke, men eftersom det ej är ledat går det även bra för att sedan gå ner samma väg som du kom. Hur du än väljer så är det vackert med storslagen utsikt. Om du väljer att vandra till Fatmomakke så följer leden inte någon given stig, bara en enklare rösning. Starta med att följa den gamla rösade stigen upp mot toppen av Graipesvare. Strax innan själva toppen tar man av mot norr och följer renstigarna i den lilla svackan mellan bergsknölarna.