Fjällvandring | Saxnäs

Vandra i fjällen och sov i vandrarhem eller hotell på natten. Det finns tuffa vandringar, enkla vandringar och de mittemellan.

Runtom Saxnäs finns det leder och stigar genom både urskogsområden och upp i riktig högfjällsterräng. För att göra det lite enklare erbjuder vi Vandringspaket med frukost, lunch/lunchpaket, kaffe i termos och boende. 

Här kommer några förslag på vandringar.

Satsfjället – Pojken

3 km t/r | Lätt vandring | Passar barnfamiljer

Perfekta starten för barnfamiljer eller bara komma igång. Du kommer snabbt ut på fjället. Ta bil eller cykel ca 6 km från Saxnäs till sommarparkeringen vid Satsfjällets fot. Följ leden mot Borgafjäll upp till den lilla toppen som ligger sydost om Satsfjället. Du startar i en mossrik hedbjörkskog som övergår i en videregion innan du är uppe på kalfjället (torr rished).

På Pojkens Södra sida stupar det brant ner mot ett större myrområde med små skogsholmar utspridda. Med hjälp av kikare finns det goda möjligheter att få se älg. Om du blickar mot norr syns Marsfjällsmassiven. I Sydost ligger Gitsfjällen och i Sydväst ser du Jengejetneme.

Satsfjället – Folke Ricklunds ateljé

8 km | Lätt vandring | Medelsvår vid toppbestigning

Följ leden mot Borgafjäll och passera Pojken ner i dalen och ta höger till ateljén. Från ateljén går det bra att ta stigen som du hittar på baksidan av huset upp på kalfjället. Därifrån är vandringen oledad upp till toppen av Satsfjället.

Utsikten från Satsfjället topp är enastående vid fint väder med Marsfjällen i norr, Gitsfjällen i öster, Borgafjällen i söder och Norge i väster. Turen är 8 km lång oavsett om du går tur och retur eller rundslingan.

Se karta för vandring Saxnäs-Borgafjäll här.

Marsliden – Fatmomakke

28 km | Medelsvår vandring

Om du startar i Marsliden är du efter en 3 km lång vandring är man uppe på kalfjället. Väl uppe ovanför trädgränsen kan du njuta, sola, fika och strosa runt innan du vänder åter, men gör gärna en tvådagars tur med övernattning i tält. Leden går djupt mellan Ainantjakke och Gakkangaise in mot apelsinklyftan.

Om du vill bestiga Marsfjällstoppen tar du leden till höger när du passerat Ortsen. Kom ihåg att ta med vatten om du ska tälta på kalfjället vid t ex Marsfjällskåtan.

Se karta här

Stekenjokk – Vielmesmakke

18km | Lätt vandring

Startar på Stekenjokk och är en lättvandrad led som går uppe på högfjället i nästan hela sin längd och erbjuder en otrolig utsikt över fjällvärlden. Den fina utsikten innebär också att leden går högt och är därmed känslig för vind och väder.

Vielmiesmehkie sameviste beboddes under sommar och höst av samer från Borgafjäll och Storjola. Här bedrevs även sameskola, årskurs 1-3, under åren 1926-1950. Skolan bestod av en skolkåta, en lärarbostad och en för husmor. Barnen sov i en bod som fortfarande finns kvar.

Se karta här

Graipesvare – Fatmomakke

Strosa runt en fin dag

Leden startar i Grundfors och följ markeringen så är du snabbt uppe på fjället. Väl uppe går det utmärkt att ströva fritt och göra toppturer. Det går att vandra till Fatmomakke, men eftersom det ej är ledat går det även bra för att sedan gå ner samma väg som du kom. Hur du än väljer så är det vackert med storslagen utsikt.

Om du väljer att vandra till Fatmomakke så följer leden inte någon given stig, bara en enklare rösning. Starta med att följa den gamla rösade stigen upp mot toppen av Graipesvare. Strax innan själva toppen tar man av mot norr och följer renstigarna i den lilla svackan mellan bergsknölarna.

Lulevardo/ Middagskullen

2,5 km | Lätt vandring | Passar alla ådrar

Starta vandringen vid bagarstugan. Vandra genom en mossrik barrskog och lite högre upp genom en ängsbarrskog.

På toppen är det frisk rished som dominerar. Från Lulevardo är utsikten förvånande vacker över Marsfjällen i norr, Borgafjällen i söder, Gitsfjällen i öster och Fiskonfjället i väster.

Vandring & Packlista

Kom ihåg sköna skor, dryck, gott att äta samt ta med och träna på karta och kompass.

Kontakta oss innan ankomst på info@saxnas.se eller prata med oss på plats om du har frågor om vilken vandring som kan passa dig bäst. Vi berättar gärna och visar på karta. Satsfjället och Graipesvare är två favoriter. Likaså finns det fina vandringar i Marsfjällen och på Stekenjokk. Närmast Saxnäs finns Satsfjället som är en utmärkt första vandring.

I våra naturreservat Gitsfjället, Njaka och Marsfjällen finns allt från urskogs- områden till riktig högfjällsterräng.

Tänk på att du är Gäst hos Renen när du fiskar, badar, cyklar, tältar, eldar och upptäcker fjällen. Här är ett förslag på packlista för fjällvandring.