Om Saxnäsgården

Saxnäs, omgiven av vildmarkens tystnad och fjällens skönhet. Saxnäsgården är beläget i hjärtat av södra Lappland, där spegelblanka sjöar och mäktiga fjäll möts. Vare sig du söker äventyr eller avkoppling, ger Saxnäsgården en perfekt bas för att upptäcka naturens underverk. Att resa hit är enkelt – en timmes bilfärd från Vilhelmina längs den natursköna Vildmarksvägen. Låt oss hjälpa dig att skapa minnesvärda upplevelser och hitta lugnet i denna unika miljö. Kontakta oss för att planera ditt nästa äventyr i fjällen.

Vanliga Frågor

  • Receptionen är öppet måndag – fredag kl. 09.00 -14.00 på 0722-294406

    eller info@saxnas.se

  • Våra öppettider under sommar och höst

    • Frukost 08:00-10:00

    • Lunch 11.30-14:00

    • Middag 17:00-20:00

  • Till vintern 2025 kommer vi utöka vår arbetsstyrka ytterligare med mer serveringspersonal, kockar och städpersonal.

    Läs mer

Historia

Axel Aron Johansson, född 1868, bodde med sin familj i en gammal timmerstuga från 1837 som han ärvt av sin far. I sitt första äktenskap fick Axel Aron en dotter vid namn Beda. Hans första hustru gick bort kort efter barnets födelse, och Axel Aron gifte senare om sig med Anna, en norsk änka och gammal ungdomskärlek. Anna hade tre barn, och två av dem, Olaf och Alfa, följde med henne till Saxnäs. Axel Aron och Anna gifte sig i mitten av 1890-talet, och i december 1897 föddes deras dotter Emma.

Axel Aron öppnade sitt hem för resande och utvecklade med tiden ett framgångsrikt gästgiveri som han drev tillsammans med Mor Anna och dottern Emma, samtidigt som de skötte gårdens övriga verksamheter. Annas son Olaf Bäck tog hand om posten i Saxnäs, medan dottern Alfa dog vid endast tjugo års ålder.

Efterhand ökade antalet besökare till Saxnäs, både fjällbor och turister, vilket skapade behovet av fler rum. Axel Aron och Mor Anna byggde därför Annexet, ett tvåvåningshus i timmer, som också blev deras nya bostad. Annexet erbjöd rum för resande och huserade även post, telefon och telegraf. Senare byggdes en särskild byggnad för posten, och år 1929 stod posthuset klart, med Olaf Bäck Johansson som postmästare. På gården bedrevs även handel, och när posthuset stod klart fortsatte Mor Anna att driva affärsrörelsen där.

På gårdens marker uppfördes även ett sjukhärbärge. Röda Korset byggde under mitten av 1920-talet flera sådana härbärgen i fjällvärlden, för att bland annat ge vård åt det stora antalet tuberkulossjuka.

Axel Aron var, enligt vad som berättats, byns allt-i-allo. Förutom att vara bonde och handelsman fungerade han även som veterinär, tandutdragare och byns förste kommunalpolitiker. Kort före sin död i maj 1931 överlät Axel Aron gästgiveriet på dottern Emma och posten på Olaf.

Emma & Folke

Turistnäringen i Saxnäs växte starkt från 1930-talet, bland annat tack vare etableringen av Saxnäsgården och genom Bernhard Nordhs romaner, som "I Marsfjällets skugga" (1937) och "Fjällfolk" (1938).

På 1940-talet uppförde Emma och hennes make Folke Ricklund sin drömvilla i italiensk stil i Saxnäs – Ricklundgården. Det var ett osannolikt vågat projekt som kom att bli en del av svensk arkitekturhistoria. Folke var konstnär och Emma drev pensionatet Saxnäsgården. De kompletterade varandra med sina intressen och kunskaper; Folkes passion för arkitektur och design avspeglade sig i både deras hem och Emmas pensionat, medan Emma bland annat bidrog med personliga textilier.

Verksamhet idag

År 1992 byggdes Saxnäsgården Hotell & Konferens om till en komplett anläggning med hotell, vandrarhem, restaurang, butik, konferens och aktiviteter. Saxnäsgården är anpassat för personer med funktionsnedsättningar och ligger vackert beläget mellan sjöar, skogar och höga fjäll i byn Saxnäs, längs Vildmarksvägen i södra Lappland, cirka en timmes resa från Vilhelmina.

Vi består av städpersonal, vaktmästare, kockar, serveringspersonal, receptionister, guider, diskare, samarbetspartners och fyra delägare: Jenny, Stefan, Tommy och Anders. Vår ambition är att vara naturnära och erbjuda en variation av upplevelser i genuina miljöer med lokala produkter. Genom detta vill vi skapa möjligheter till glädje, rekreation, energi, inspiration och eftertanke, samtidigt som vi gör vårt bästa för att förmedla rätt kontakt för att uppfylla dina önskemål.

Hållbarhet

Vi är engagerade i Svenska Turistföreningen (STF) och Västerbotten Experience (VX) och fortsätter vår resa mot hållbarhet. Även om vi hade önskat ha kommit längre med våra planerade energieffektiviseringar, har de ekonomiska förutsättningarna fördröjts på grund av pandemin. Det positiva är att vi snart kan påbörja arbetet med att minska energiförbrukningen och hitta fungerande och hållbara lösningar som vi tror på.

Vi hoppas att du vill vara en del av vår resa och komma med förslag på förbättringar när du besöker oss. Det finns inget bättre än att prata direkt med oss på plats om du ser något vi kan göra bättre. Läs gärna mer om vårt hållbarhetslöfte.