fbpx

Om Saxnäsgården

Historia

Axel Aron och hans dotter Emma

Axel Aron Johansson född 1868, bodde med sin familj i en gammal timmerstuga från 1837 som han ärvt efter sin far.

I sitt första äktenskap hade Axel Aron en dotter som hette Beda. Hans första hustru dog kort efter barnets födelse och Axel Aron gifte om sig med en norska; enligt vad som sägs en gammal ungdomskärlek. Hon hette Anna och var nybliven änka. Hon hade tre barn och två av dem, Olaf och Alfa, tog hon med sig till Saxnäs. Axel Aron och Anna gifte sig i mitten av 1890-talet och i december 1897 föddes dottern Emma.

Axel Aron kom att ta emot många resande i sitt hem och så småningom bygga upp ett väl fungerande gästgiveri som han tillsammans med Mor Anna och dottern Emma drev med de olika verksamheterna på gården. Annas son Olaf, som hade namnet Bäck till sitt efternamn, tog hand om posten i Saxnäs och dottern Alfa dog ung, vid tjugo års ålder.

Resandeströmmen förbi Saxnäs ökade och både fjällbor och turister sökte sig till gården och därmed behovet av rum. Axel Aron och Mor Anna byggde därför det så kallade Annexet, ett timmerhus i två våningar där de också fick en egen bättre bostad. Förutom rum för resande kom Annexet att också härbärgera post, telefon och telegraf. En särskild byggnad för posten kom så småningom att uppföras. 1929 stod posthuset färdigt och med Olaf Bäck Johansson som postmästare. På gården bedrevs också handel, från början i ett härbre men när posthuset blev färdigt kom Mor Anna att driva affärsrörelsen vidare där.

På gårdens marker uppfördes även ett sjukhärbärge. Det var röda korset som vid mitten av 1920-talet byggde upp sådana på flera ställen inom fjällvärlden för att bland annat kunna ge vård åt det stora antalet TBC-sjuka.

Axel Aron fungerade enligt vad som berättats som byns allt i allo. Förutom bonde och handelsman var han även veterinär, tandutdragare och också byns förste kommunalpolitiker. Kort innan han dog, i maj 1931, överlät Axel Aron gästgiveriet på Emma och posten på Olaf.

Emma & Folke

Turistnäringen växte starkt från 1930-talet, bland annat genom tillkomsten av Saxnäsgården samt genom Bernhard Nordhs romaner som t ex I Marsfjällets skugga (1937) och Fjällfolk (1938).

På 1940-talet skapade Emma och Folke Ricklund sin drömvilla i Saxnäs i italiensk stil – Ricklundgården. Ett osannolikt vågat projekt som blev ett stycke arkitekturhistoria. Folke var konstnär och Emma drev pensionatet Saxnäsgården. Paret kompletterade varandra i intresse och kunnande. Folkes intresse för arkitektur och design blommade ut såväl i hemmet som i Emmas pensionat. Emma bidrog bland annat med personliga textilier.

Verksamhet idag

1992 byggdes det nya Saxnäsgården Hotell & Konferens om till en komplett anläggning med hotell, vandrarhem, restaurang, butik, konferens och aktiviteter.  Saxnäsgården är anpassat för personer med funktionsnedsättningar. 

Saxnäsgården ligger vackert mellan sjöar, skogar och höga fjäll i byn Saxnäs efter Vildmarksvägen i södra Lappland, cirka en timme från Vilhelmina.

 

Vi är

Städ, vaktmästare, kock, servering, receptionen, guider, disk, samarbetspartners och 4 delägare som heter Jenny, Stefan, Tommy och Anders.

Vi vill vara naturnära och uppnå en variation av upplevelser i genuina miljöer och lokala produkter som ger möjlighet till Glädje, Rekreation, Energi, Inspiration och Tanke samt att göra vårt bästa för att förmedla rätt kontakt så att du kan uppnå det.

Hållbarhet

Vi är engagerade i Svenska Turistförening (STF) och Västerbotten Experience (VX) och vi fortsätter vår resa mot hållbarhet. Vi önskar att vi skulle ha kommit längre med våra planerade energieffektiviseringar, men tyvärr innebar Covid att vi inte haft den ekonomiska möjligheten.

Det roliga är att vi snart kan påbörja arbetet att minska åtgång av el samt och hitta fungerande och hållbara lösningar som vi tror på.

Vi önskar att du är med på vår resa och kommer med förslag till oss i saker på plats.

Det finns inget bättre än att du pratar direkt med oss på plats om du upptäcker något som du tycker att vi kan göra bättre. Läs gärna mer om vårt Hållbarhetslöfte

Kontakt